Weg met de pijn: ergonomische muis van Evoluent

Tot voor een paar jaar terug had ik last van pijnpunten in mijn arm die andere mensen RSI zouden noemen. Ik had voornamelijk een lichte pijn in mijn schouder, en in 2008 kwam daar ook pijn in mijn onderarm bij. Niet een heel heftige pijn, maar een pijn die iemand als ik, die niet erg goed in contact staat met zijn lichaam, gemakkelijk negeer, met alle gevolgen van dien.

Op een zaterdag in 2008 zat ik achter mijn PC thuis te werken, toen het me opeens opviel dat mijn onderarm pijn deed op het moment dat ik mijn muis vastpakte, maar dat die pijn vrijwel onmiddelijk verdween als ik mijn muis losliet en mijn hand verticaal hield inplaats van de horizontale houding die nodig is om mijn muis vast te houden. Ik draaide mijn onderarm een paar keer: pijn bij hand horizontaal, pijn weg bij hand verticaal.

Vertical Mouse 2

Ik realiseerde me dat ik eigenlijk een verticale muis nodig had, en zocht via Google op “vertical mouse”. Om nu een lang verhaal kort te maken, diezelfde middag nog kocht ik een nieuwe muis, een Evoluent Vertical Mouse 2. Sindsdien geen pijn meer in mijn onderarm tijdens het werken met de PC!

Een verticale muis ziet er nogal apart uit, maar het is in feite niets anders dan een muis die een kwartslag gedraaid is. Je bent er in een half uurtje er helemaal aan gewend. De knoppen en het wieltje die je op een gewone muis hebt, zitten bij deze muis nog steeds op dezelfde plaats, het enige dat anders is, is dat je je hand verticaal houdt, waardoor de twee botten in de onderarm en de bijbehorende spieren in een meer ontspannen houding staan. Als er er even 30 seconden over nadenkt, dan realiseer je je dat eigenlijk iedereen zo’n muis zou moeten hebben.

Gebroken pols

Vertical Mouse 3

In de periode 2008-2009 werkte ik op een IT afdeling, waar ik o.a. verantwoordelijk was voor het bestellen van computerapparatuur. Een collega die aan het herstellen was van een gebroken pols was helemaal weg van mijn verticale muis, met een gewone muis kon ze door die gebroken pols niet werken. Dus bestelde ik een Evoluent Vertical Mouse voor haar, inmiddels model 3, want model 2 was niet meer leverbaar. Model 3 is echter een stuk groter dan model 2 en was voor haar kleine hand net even iets te groot, dus hebben we geruild, ook omdat model 3 wat meer geschikt is voor mijn wat grotere handmaat. Dit model biedt nog meer comfort omdat ik mijn vingers ontspannen kan houden en ze toch op de juiste knoppen rusten. Alhoewel model 3 al een tijdje niet meer gemaakt wordt, hebben diverse Nederlandse leveranciers nog exemplaren ervan in voorraad.

Vertical Mouse 4

Vertical Mouse 4

Inmiddels heeft Evoluent alweer model 4 uitgebracht. Deze is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, voor links- en rechtshandige mensen. Er is nu ook weer een versie beschikbaar voor mensen met kleine handen, maar helaas alleen voor rechtshandigen (met een handig sjabloon kan je bepalen welke maat voor jou het beste is). Er zijn uitvoering met een draadaansluiting, wireless of bluetooth en een versie speciaal voor Mac gebruikers, dus er is voor ieder wat wils. Er zitten allerlei toeters en bellen op die het werken met deze muis nog aangenamer en ergonomischer maken. Deze muis schijnt ook erg gewild te zijn bij gamers, met name omdat de knop voor de resolutie-instelling (gevoeligheid) aan de zijkant zit in plaats van de onderkant, en er een tweede duimknop is bijgekomen. Ik heb dit model niet zelf uitgeprobeerd, maar hij lijkt verder niet veel te verschillen van model 3.

Evoluent Standard Mouse

Evoluent Standard Muis

Sinds kort is er ook de goedkopere Evoluent Standard muis, een eenvoudiger versie waarover op de Evoluent site geen informatie te vinden is. Deze muis heeft geen knop voor de duim en ook een knop om de resolutie in te stellen ontbreekt, dus de bewegingssnelheid van de muiscursor zal je dan via het besturingssysteem (Windows, Mac, Linux etc.) moeten instellen. Deze muis is dus voor mensen die de zaken graag eenvoudig houden. Gamers zullen de duimknop en resolutieknop erg missen, voor hen is model 4 een betere keus. Ook deze muis heb ik niet zelf geprobeerd, en een oordeel over de kwaliteit laat ik dus achterwege.

Polssteun

Voor nog meer comfort is het aan te raden de Evoluent muis in combinatie met een polssteun te gebruiken. In mijn geval is dat de polssteun van het hiernaast afgebeelde product van Fellowes, maar dan zonder de muismat, die naar mijn smaak te klein is. Meer informatie over polssteunen vind je o.a. op de site van Fellowes. Mijn advies: koop bij voorkeur een polssteun met een afwerking van stof in plaats van plastic, dat laatste is wat meer gevoelig voor zweetvorming en wordt zo onaangenaam plakkerig.

Prijs

De Evoluent muizen zijn niet goedkoop, zeker in Nederland niet, waar ze meestal alleen te koop zijn bij ergonomie-bedrijven die meteen de hoofdprijs vragen. Die bedrijven bieden vaak wel de mogelijkheid verschillende opties uit te proberen, en dat is zeker aan te bevelen als je RSI-klachten hebt.

In computerwinkels kom je deze muis zelden tegen. Het loont dus de moeite op zoek te gaan op internet naar de beste prijs. Maar zelfs al betaal je er 100 euro voor, het comfort en de gezondheidsvoordelen die deze muis biedt is zijn prijs dubbel en dwars waard! (Tip: www.amazon.de).

Andere opties

Natural Mouse van Microsoft, echt te klein

Er bestaan ook verticale muizen en andere ergonomische oplossingen, zoals pen tablets, van andere merken. Enkele daarvan heb ik tijdens mijn werk in 2008 en 2009 mogen uitproberen, maar geen daarvan was volgens mij en mijn collega’s zo comfortabel als de muizen van Evoluent. Ze zijn of te klein, of dwingen je arm, hand of vingers toch weer in een minder comfortabele houding, zoals de Microsoft natural mouse, die echt te klein is van formaat is. Wat mij opvalt is dat producenten van andere verticale muizen te vaak esthetisch fraai ogende ontwerpen toepassen en daarbij afbreuk doen aan de ergonomie van de muis. Toegegeven, de Evoluent muizen zijn nogal fors van formaat ten opzichte van de concurrentie, maar in geval van Evoluent geldt echt: bigger is better!

Toetsenborden en RSI-problemen

Toetsenbord zonder numeriek gedeelte

Door de informatie op de website van Evoluent ontdekte ik ook een oplossing voor de pijn in mijn schouder. Die werd namelijk veroorzaakt door het toetsenbord, en dan met name het numerieke gedeelte. Omdat dit naar rechts uitsteekt, moet je je rechterarm naar buiten buigen en draaien om je muis vast te pakken. Het gevolg hiervan is belasting van spieren in de bovenarm en schouder. Tegenwoordig gebruik ik een toetsenbord zonder numeriek gedeelte, waardoor mijn bovenarm en schouder sterk ontlast worden en ik daar geen pijn meer ervaar. Voor meer informatie, zie mijn review van het BTC/Emprex 5139U Mini-Keyboard (engelstalig).

Conclusie

De Evoluent muizen kunnen een perfecte oplossing zijn zoor mensen die door computergebruik last hebben van RSI-achtige problemen. In reviews op internet valt vaak te lezen dat RSI klachten met deze muizen vaak veelal geheel verdwijnen of sterk verminderen. Bij mij zijn de klachten geheel verdwenen.

Ook kunnen deze muizen geschikt zijn voor mensen die revalideren van een hand- of armblessure. Maar natuurlijk ook voor mensen die geen problemen hebben maar gewoon een heerlijk comfortabele muis willen gebruiken.

Voor meer informatie ga je naar www.evoluent.com.